Vyhledávání

rozšířené vyhledávání ...

Navigace

Obsah

Od 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Podle tohoto nařízení se musí každý spotřebitel dozvědět, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují alergeny ( alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky, které u přecitlivělých jedinců způsobují nepřiměřenou reakci imunitního systému). Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU uvádí seznam 14-ti alergenů. Pokud bude pokrm alergen obsahovat, bude na jídelním lístku u příslušného pokrmu uvedeno číslo alergenu.

Očíslovaný seznam alergenů bude vyvěšen vedle jídelního lístku a na stránkách školy (zde). Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm, má ale pouze oznamovací funkci, tzn. že na jednotlivé alergické reakce strávníků nebude brán zřetel.